چگونه نت های گیتار را یاد بگیریم؟
چه به عنوان یک بیننده یا حتی یک نوازنده تازه کار گیتار، اولین چیزی که ممکن است ذهنتان را مشغول کند نت های روی دسته گیتار است. حتی ممکن است از شما سوال شود که آیا تمام نت های گیتار را بلدید یا خیر. این سوال حتی ممکن است برای رهگذران سادهای که از جلوی یک مغازه ساز فروشی رد میشوند هم پیش بیاید یا حتی دیدن گیتار در یک اجرای خیابانی ساده هم میتواند چنین سوالی را در ذهن افراد ایجاد کند. اگر یک نوازنده تازه کار هستید و میخواهید یک بار برای همیشه از شر چنین سوالاتی خلاص شوید در ادامه با آموزش نت های گیتار چیفا همراه باشید تا ببینیم که ارتباط بین آن ها چگونه است و از چه طریقی میتوان از نت ها استفاده کرد.
برخلاف ساز هایی مانند پیانو، گیتار از الگوی های مخصوص به خودش پیروی میکند و تقریبا میتوان گفت که نت های آن منحصر به فرد هستند. برای مثال گاهی اوقات نیاز دارید تا از یک نت در دو جای مختلف استفاده کنید به همین دلیل دانستن جای نت ها خود یک مهارت مهم در نوازندگی به حساب میآید و برای تبدیل شدن به یک نوازنده حرفهای بسیار ضروری است.
لازم به ذکر است که بدانید این مطلب بر اساس کوک استاندارد ( E A D G B E ) تنظیم شده است و الگوی توالی نت ها هم بر اساس آن شرح داده خواهد شد.
یادگیری قسمت های مهم و اساسی نت های گیتار
سیم های دست باز را یاد بگیرید
حالت دست باز که گاهی اوقات به آن سیم آزاد هم گفته میشود حالتی است که در آن سیم به طور آزاد نواخته میشود و نیازی به گرفتن هیچ یک از فرت ها نیست. گیتار ۶ سیم دارد و از بالاترین سیم آن که از همه زخیمتر و بمتر هم است تا پایینترین و نازک ترین سیم آن هرکدام نتی مخصوص به خود را دارند و به اصطلاح حالت دست باز خود را دارند. قدم اول یادگیری نت دست باز هرسیم است که از بالاترین یعنی سیم ششم تا پایینترین بدین ترتیب است: E B G D A E. راه های متفاوتی برای به خاطر سپردن آن ها وجود دارد اما به هرحال پس از مدتی در به خاطر سپردن اسامی حرفهای تر خواهید شد و به راحتی آن ها را حفظ خواهید کرد.
نت های گیتار به صورت الفبای انگلیسی اسم گذاری شدهاند
به طور معمول نت ها برای ما به عنوان دو، رِ، می، فا، سل، لا، سی شناخته میشوند اما از روش های دیگری هم برای نامگذاری آن ها استفاده میشود. یکی از معمولترین آن ها استفاده از نام های انگلیسی آن ها است که به این صورت شناخته میشوند: A(لا) B(سی) C(دو) D(رِ) E(می) F(فا) G(سل). برای به خاطر سپردن اسامی نت ها به این روش کار سختی لازم نیست فقط باید حروف انگلیسی آن ها را به خاطر بسپارید.
اکنون که نام نت ها را یاد گرفتید باید بدانید که این نت ها در یک چرخه مشخص و ثابت تکرار میشوند و تغییری در آن ها ایجاد نمیشود. همچنین به دلیل تکرار این چرخه ممکن است با اصطلاحاتی مانند نت پایینتر یا بالاتر آشنا شوید به همین دلیل باید آن ها را به خوبی حفظ کنید. درواقع منظور از نت پایین نتی بمتر و نت بالا هم نتی زیرتر به حساب میآید. برای مثال اگر نت “دو” را در نظر بگیریم نت سی نسبت به ان پایینتر قرار دارد و نت رِ هم نت بالاتر آن است. به عنوان یک گیتاریست وقتی که به دنبال یادگیری نت های گیتار هستید پس میخواهید در این ساز به یک حرفهای تمام عیار تبدیل شوید. مطلب چگونه به یک گیتاریست جرفه ای تبدیل شویم میتواند یک راهنمای فوقالعاده برای شما باشد.
دیز ها و بمل ها را بشناسید
در بین نت های گیتار تعدادی دیگر نت وجود دارند که به نحوی زیر مجموعه نت های دیگر هستند که تحت تاثیر علامت های دیز و بمل قرار دارند. خودتان از علامت های دیز و بمل اطلاع دارید و میدانید که کارکرد آن ها چگونه است اکنون علاوه بر آن باید بدانید که استفاده از این علامت ها گاهی اوقات میتوانند تغییر کنند. برای مثال در بین نت های “دو” و “رِ” دو نت دو دیز و رِ دیز قرار دارند اما فقط یکی از آن ها به کار برده خواهند شد.
- دقت کنید که همیشه قرار نیست در بین تمامی نت ها دیز و بمل وجود داشته باشد، برای مثال در بین دو نت می و فا همچنین دو نت سی و دو هیچ دیز و بملی وجود ندارد و باید آن ها را بدانید. بدین ترتیب حفظ کردن نت های گیتار بسیار راحتتر خواهد بود.
اکنون روی فرت ها جلو بروید و سعی کنید نت را تشخیص دهید
اکنون میدانید که نت آزاد سیم چه نام دارد و با توجه به آن میتوان فرت اول را تشخیص داد. برای مثال سیم ششم در حالت دست باز نت “می” است و با توجه به اینکه هیج دیز و بملی در بین می و فا قرار ندارد پس فرت اول باید نت فا باشد به همین ترتیب بقیه فرت های دیگر را هم میتوانید تشخیص دهید. همین کار را برای سیم های دیگر هم تکرار کنید و خواهید دید که هیچ تفاوت خاصی وجود ندارد و تنها چیزی که باید به آن دقت کنید رعایت فاصله بین نت ها است.
- به همین شکل نت ها را فرت به فرت ادامه دهید و هرکدام از آن ها را یاد بگیرید.
جای نت های عادی گیتار را روی دسته پیدا کنید و آن ها را حفظ کنید
منظور از نت های عادی آن هایی هستند که نه دیز دارند و نه بمل. برای مثال فرت اول از سیم ششم نت فا است که یک نت عادی محسوب میشود. به همین ترتیب اگر کار را ادامه دهید متوجه بقیه فرت های دیگر هم خواهید شد و به راحتی میتوانید نت ها را پیدا کنید. در ادامه نت های روی سیم ششم را به طور کامل تعیین میکنیم.
- فرت اول فا
- فرت سوم سل
- فرت پنج لا
- فرت هفتم سی
- فرت هشتم دو
- فرت دهم رِ
- فرت دوازدهم می
فقط ۱۲ فرت را در تظر بگیرید
به طور کلی در گیتار تنها به ۱۲ فرت نیاز پیدا خواهید کرد زیرا پس از آن دیگر نت های گیتار تکرار خواهند شد و عملا چیز تازهای برای یادگیری وجود ندارد. فرت دوازدهم در گیتار توسط دو نقطه مشخص شده است و دقیقا در فرت دوازدهم تمامی نت ها حالت دست باز خود را دارند؛ فقط صدایشان بالاتر یا به عبارتی دیگر زیرتر از حالت دست باز است.